De gemeenteraad besliste in de zitting van 16 december om enkele reglementen binnen het welzijnsbeleid bij te sturen. De bijsturingen passen binnen de uitwerking en detaillering van het strategisch beleidsplan van het gemeentebestuur en het OCMW voor de komende zes jaar. We geven je een overzicht van enkele wijzigingen:

> Verwerkingskost huishoudelijk afval

Een nieuw reglement binnen het beleidsplan is de toelage in de verwerkingskost van het huishoudelijk afval voor inwoners die het financieel moeilijk hebben. Deze toelage moet de voorziene stijging van de afvalfactuur gedeeltelijk opvangen.

> Thuisverzorging hulpbehoevende ouderen

Het gemeentebestuur voorziet al jaren een toelage aan zwaar zorgbehoevende ouderen die in een thuissituatie verzorgd worden. Deze toelage daalt in 2014 van 505 euro per jaar naar 420 euro. Rechthebbenden ontvangen 60 euro per maand met een maximum van zeven maanden per jaar. Naar verwachting zullen wel meer Mollenaars een beroep doen op deze subsidie.

> Subsidie chronische incontinentie

Het gemeentebestuur voorziet een toelage aan personen die kampen met extra hoge onkosten door de aankoop en verwerking van incontinentiematerialen. Binnen het subsidiereglement 2014 voor personen die lijden aan chronische incontinentie, dialysepatiënten die thuis verzorgd worden en stomapatiënten, wordt een extra voorwaarde toegevoegd. Naast de medische voorwaarden en verblijfsvoorwaarden moet voortaan bij de aanvraag ook een onkostenstaving toegevoegd worden die aantoont dat de persoon minimum 100 kg restafval op jaarbasis meegeeft.

> Subsidie seniorenverenigingen

Binnen het subsidiereglement 2014 basistoelage van seniorenverenigingen wordt het totale te verdelen subsidiebedrag opgetrokken van 8 000 naar 9 000 euro. Met een stijgend aantal senioren wil het gemeentebestuur met deze subsidie de goede werking van de seniorenverenigingen blijven garanderen.